#5609: Golongan yang Memakan Bangkai

Soalan:

Assalamualaikum w.b.t Dato’ Seri. Adakah terdapat dalam peristiwa isra mi’raj golongan yang memakan bangkai. Dan apa status hadisnya?

Jawapan:

Alhamdulillah, segala puji bagi Allah SWT, selawat dan salam kepada Junjungan Besar Nabi Muhammad SAW, isteri dan ahli keluarga Baginda, para sahabat Baginda serta orang-orang yang mengikuti jejak langkah Baginda sehingga Hari Kiamat.

Daripada Abu Sa‘id al-Khudri R.A, Rasulullah SAW menceritakan berkenaan peristiwa Isra’nya:

 ثُمَّ نَظَرْتُ وَإِذَا بِقَوْمٍ عَلَى مَائِدَةٍ لَحْمٍ مَشْوِيٍّ كَأَحْسَنِ مَا رَأَيْتُ مِنَ اللَّحْمِ، وَإِذَا حَوْلَهُمْ جِيَفٌ مُنْتِنَةٌ فَجَعَلُوا يَمِيلُونَ عَلَى الْجِيَفِ يَأْكُلُونَ مِنْهَا وَيَدَعُونَ ذَلِكَ اللَّحْمَ، فَقُلْتُ: يَا جِبْرِيلُ مَنْ هَؤُلَاءِ؟ قَالَ: هَؤُلَاءِ الزُّنَاةُ عَمَدُوا إِلَى مَا حَرَّمَ اللَّهُ عَلَيْهِمْ وَتَرَكُوا مَا أَحَلَّ اللَّهُ لَهُمْ

Maksudnya:Kemudian aku melihat satu golongan yang berada di atas alas makanan. Dihidangkan di atas alas tersebut daging panggang seperti daging terbaik yang aku pernah lihat. Tanpa disangka, ada bangkai-bangkai di sekeliling mereka, lalu mereka meninggalkan daging itu dan mereka pergi kepada bangkai-bangkai tersebut dan memakannya. Aku bertanya: ‘Siapakah mereka ini, wahai Jibril?’ Jibril menjawab: ‘Mereka ialah penzina yang pergi kepada apa yang Allah haramkan ke atas mereka dan meninggalkan apa yang Allah halalkan kepada mereka.’

Riwayat Ibn Jarir al-Tabari dalam Tafsir al-Tabari (14/436) dan ‘Abd al-Razzaq al-San‘ani dalam Tafsir ‘Abd al-Razzaq (2/283).

Syeikh al-Albani dalam Silsilah al-Ahadith al-Dha‘ifah (11/809) menilainya sebagai dha‘if jiddan (tersangat lemah). Menurutnya lagi, ia telah diriwayatkan oleh Ibn Jarir dalam tafsirnya (4/184) daripada jalur Abu Harun al-‘Abdi, daripada Abu Sa‘id al-Khudri. Abu Harun ini, namanya ialah ‘Imarah bin Juwain dan dia adalah seorang matruk (yang ditinggalkan riwayatnya), dan ada juga yang menilainya sebagai pendusta. Namun, hadith ini juga turut disandarkan oleh al-Suyuti kepada Ibn Abi Hatim. Akan tetapi sanadnya daripada jalur ini juga adalah lemah sebagaimana yang dapat dilihat dalam Tafsir Ibn Kathir (1/456) dan ia merupakan potongan daripada hadith yang panjang berkenaan peristiwa Isra’ dan Mi‘raj; yang juga diriwayatkan oleh Ibn Jarir al-Tabari dalam tafsirnya (15/10-12) dan al-Baihaqi dalam al-Dala’il al-Nubuwwah (2/136-142) daripada jalur Abu Harun sebagaimana yang telah disebutkan (berkenaan statusnya). Selain itu, Ibn Kathir juga turut menyebutnya dalam tafsirnya melalui jalur itu dan berkata, ia telah dinilai dha‘if para Imam disebabkan oleh gharabah (keganjilan) dan nakarah yang terdapat di dalam hadith tersebut.

Kami akhiri dengan doa:

اللَّهُمَّ جَنِّبْنَا مُنْكَرَاتِ الأَخْلاَقِ ، وَالأَهْوَاءِ ، وَالأَسْوَاءِ  وَالأَدْوَاءِ

Maksudnya:  “Ya Allah, jauhkanlah kami daripada akhlak yang mungkar, hawa nafsu, juga dari segala keburukan serta dari penyakit-penyakit yang membawa kepada kebinasaan.”