#749: Harta yang Diwajibkan Zakat

Soalan

Assalamualaikum w.b.t Dato’ Seri. Apakah harta yang diwajibkan zakat?

 

Jawapan

Waalaikumussalam w.b.t
Alhamdulillah, segala puji bagi Allah SWT, selawat dan salam kepada junjungan besar Nabi Muhammad SAW, ahli keluarga Baginda SAW, sahabat Baginda SAW serta orang-orang yang mengikuti jejak langkah Baginda SAW.

Zakat merupakan salah satu daripada rukun Islam yang telah difardhukan oleh Allah SWT kepada umat Islam. Allah SWT mewajibkan umat Islam membayar zakat jika sekiranya cukup syarat-syaratnya yang diambil daripada golongan yang kaya dan diberikan kepada golongan yang miskin agar dapat menyucikan harta-harta mereka. Firman Allah SWT:

خُذْ مِنْ أَمْوَالِهِمْ صَدَقَةً تُطَهِّرُهُمْ وَتُزَكِّيهِم بِهَا وَصَلِّ عَلَيْهِمْ ۖ إِنَّ صَلَاتَكَ سَكَنٌ لَّهُمْ ۗ وَاللَّـهُ سَمِيعٌ عَلِيمٌ

Maksudnya: “Ambillah (sebahagian) daripada harta mereka menjadi sedekah (zakat), supaya dengannya engkau membersihkan mereka (daripad dosa) dan mensucikan mereka (daripada akhlak yang buruk); dan doakanlah untuk mereka, kerana sesungguhnya doamu itu menjadi ketenteraman buat mereka. Dan (ingatlah) Allah Maha Mendengar, lagi Maha Mengetahui.”

(Surah al-Taubah: 103)

Syeikh Dr. Wahbah Zuhaili menyatakan di dalam kitabnya bahawa para fuqaha’ berpendapat sedekah yang dimaksudkan di dalam ayat di atas adalah zakat yang diwajibkan kepada seluruh umat manusia. (Lihat al-Tafsir al-Wasit, 1/913)

Selain itu, kewajiban zakat juga boleh dilihat melalui hadith ketika Rasulullah SAW ingin mengutuskan Saidina Mu’az Ibn Jabal RA ke Yaman untuk berdakwah, lalu Rasulullah SAW bersabda:

فأخْبِرْهُمْ أنَّ اللَّهَ قدْ فَرَضَ عليهم صَدَقَةً تُؤْخَذُ مِن أغْنِيائِهِمْ فَتُرَدُّ على فُقَرائِهِمْ

Maksudnya: Maka khabarkanlah kepada mereka bahawa sesungguhnya Allah SWT telah menfardhukan ke atas mereka zakat, yang diambil daripada orang-orang kaya dan diberikan kepada orang-orang fakir miskin dalam kalangan mereka.”

Riwayat al-Bukhari (1496)

Takrif Zakat

Perkataan zakat (الزكاة) diambil daripada (زكا الشيء), yang bermaksud sesuatu itu bertambah dan subur. Begitu juga (زكا الزرع وزكت التجارة), yang bermaksud tanam-tanaman dan perniagaan subur (maju) dan bertambah.

Zakat juga bererti bersih. Hal ini berdasarkan firman Allah SWT:

قَدْ أَفْلَحَ مَن زَكَّاهَا

Maksudnya: “Sesungguhnya berjayalah orang yang menjadikan dirinya yang sedia bersih bertambah-tambah bersih (dengan iman dan amal kebajikan).”

(Surah al-Syams: 9)

Berdasarkan ayat di atas, orang yang berjaya ialah orang yang membersihkan dirinya daripada segala akhlak yang buruk.

Zakat menurut istilah syarak ialah kadar tertentu yang diambil daripada sebahagian harta tertentu, yang wajib diberikan kepada golongan tertentu apabila cukup syarat-syarat yang ditentukan. Harta yang diberikan kepada golongan tertentu itu dinamakan sebagai zakat. Hal ini kerana pengagihan tersebut dan dengan doa penerimanya akan menyebabkan baki hartanya menjadi subur dan bertambah berkat.

Mengeluarkan zakat juga bererti membersihkan harta daripada sebarang perkara syubhah. Dengan kata lain, ia akan mengeluarkan hak orang lain yang terdapat dalam harta berkenaan, terutamanya hak orang yang benar-benar berhajat dan memerlukannya. (Lihat al-Fiqh al-Manhaji, 2/11)

Harta yang Diwajibkan Zakat

Dalam menjawab persoalan di atas, kami nukilkan daripada kitab al-Fiqh al-Manhaji (647-660) seperti berikut:

Harta yang diwajibkan zakat berdasarkan harta yang subur. Setiap harta yang boleh berkembang dan bertambah mempunyai kaitan dengan zakat. Oleh itu, zakat tidak berkaitan dengan harta yang beku.

Hikmah zakat berasaskan kesuburan harta adalah jelas. Harta yang beku jika wajib zakat akan habis dalam jangka masa 40 tahun. Ini sudah tentu akan menyusahkan pemiliknya.

Sementara itu, harta yang subur dan boleh bertambah mempunyai kaitan dengan zakat mengikut kesuburan harta tersebut dan ia tidak akan habis oleh zakat.

Berdasarkan asas tersebut, harta yang diwajibkan zakat seperti berikut:

Pertama: Emas dan Perak

Pengertian emas dan perak yang telah ditempa atau dalam bentuk jongkong sama ada dimiliki secara langsung atau pun tidak, iaitu berkaitan dengan emas dan perak atau wang kertas sebagai ganti kedua-duanya. Termasuk juga sijil saham yang mempunyai jaminan tetap yang dibayar mengikut nilai sebenar sama ada emas atau perak.

Antara dalil di mana wajibnya zakat emas dan perak adalah, firman Allah SWT:

وَالَّذِينَ يَكْنِزُونَ الذَّهَبَ وَالْفِضَّةَ وَلَا يُنفِقُونَهَا فِي سَبِيلِ اللَّهِ فَبَشِّرْهُم بِعَذَابٍ أَلِيمٍ

Maksudnya:Dan (ingatlah) orang-orang yang menyimpan emas dan perak serta tidak membelanjakannya pada jalan Allah, maka khabarkanlah kepada mereka dengan (balasan) azab seksa yang tidak terperi sakitnya.[1]

(Surah al-Taubah: 34)

Maksud menyimpan dalam ayat ini ialah menahan harta yang berkaitan dengan zakat dan harta yang ditahan itu ialah harta yang tidak dikeluarkan zakatnya. Ini berdasarkan hadith daripada Ibn Umar R.A dalam mentafsirkan ayat tersebut, katanya:

مَنْ كَنَزَهَا فَلَمْ يُؤَدِّ زَكَاتَهَا فَوَيْلٌ لَهُ

Maksudnya:Sesiapa yang menyimpan emas dan perak dan tidak menunaikan zakatnya, disediakan baginya Neraka Wail.”

Riwayat al-Bukhari (1339)

Hadith seterusnya, Abu Hurairah R.A berkata, bahawa Rasulullah SAW bersabda:

مَا مِنْ صَاحِبِ ذَهَبٍ وَلاَ فِضَّةٍ، لاَ يُؤَدِّي مِنْهَا حَقَّهَا إِلاَّ إِذَا كَانَ يَوْمُ الْقِيَامَةِ صُفِّحَتْ لَهُ صَفَائِحَ مِنْ نَارٍ، فَأُحْمِيَ عَلَيْهَا فِي نَارِ جَهَنَّمَ، فَيُكْوَى بِهَا جَنْبُهُ وَجَبِينُهُ وَظَهْرُهُ، كُلَّمَا بَرَدَتْ أُعِيدَتْ لَهُ، فِي يَوْمٍ كَانَ مِقْدَارُهُ خَمْسِينَ أَلْفَ سَنَةٍ، حَتَّى يُقْضَى بَيْنَ الْعِبَادِ، فَيُرَى سَبِيلُهُ، إِمَّا إِلَى الْجَنَّةِ، وَإِمَّا إِلَى النَّارِ

Maksudnya:Setiap pemilik emas dan perak yang tidak menunaikan zakatnya, akan dibentangkan beberapa kepingan daripada api neraka yang dipanaskan di dalam neraka Jahannam pada hari Kiamat. Kemudian, kepingan tersebut digosok-gosokkan ke dahi dan belakangnya setiap hari, yang bersamaan dengan 50 ribu tahun. Setiap kali kepingan itu sejuk, ia dipanaskan semula. Demikianlah keadaannya sehingga semua hamba dibicarakan dan mengetahui jalannya sama ada ke syurga atau ke neraka.”

Riwayat Muslim (987)

Jenis emas dan perak yang diwajibkan zakat adalah seperti berikut:

  • Wang dirham perak dan wang dinar emas serta sebarang mata wang yang dicetak menggantikan emas dan perak untuk sebarang urusan.
  • Ketulan emas dan perak.
  • Bekas-bekas kepingan yang dibuat daripada emas dan perak untuk sebarang kegunaan atau perhiasan.

Kedua: Binatang Ternakan

Maksud binatang ternakan ialah unta, lembu, biri-biri dan kambing. Ini berdasarkan hadith daripada Anas bin Malik RA, Abu Bakar RA menulis surat dan mengutuskannya ke negara Bahrain. Antara kandungan surat tersebut ialah:

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ، هَذِهِ فَرِيضَةُ الصَّدَقَةِ الَّتِي فَرَضَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ عَلَى الْمُسْلِمِينَ، وَالَّتِي أَمَرَ اللَّهُ بِهَا رَسُولَهُ، فَمَنْ سُئِلَهَا مِنَ الْمُسْلِمِينَ عَلَى وَجْهِهَا فَلْيُعْطِهَا، وَمَنْ سُئِلَ فَوْقَهَا فَلاَ يُعْطَ

Maksudnya: “Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani. Ini adalah zakat yang diwajibkan oleh Rasulullah SAW ke atas orang Islam. Sesiapa yang memintanya daripada orang Islam mengikut sepatutnya, maka hendaklah diberi dan sesiapa yang meminta lebih, janganlah diberi.”

Riwayat al-Bukhari (1386)

Dalam hadith tersebut juga, dinyatakan jenis zakat binatang yang wajib zakat, nisabnya dan kadarnya.

Ketiga: Tanam-tanaman dan Buah-buahan

Tanaman dan buah-buahan yang wajib zakat adalah menjadi makanan asasi manusia dalam keadaan biasa boleh disimpan lama dan tidak rosak. Antara buah-buahan yang wajib zakat ialah kurma dan anggur, manakala tanaman pula adalah seperti gandum, barli, padi, kacang dal, kacang putih, jagung dan sebagainya. Sebarang makanan pada masa kesusahan dan musim kemarau tidak dianggap sebagai makanan asasi.

Firman Allah SWT:

كُلُوا مِن ثَمَرِهِ إِذَا أَثْمَرَ وَآتُوا حَقَّهُ يَوْمَ حَصَادِهِ ۖ

Maksudnya: Makanlah dari buahnya ketika ia berbuah, dan keluarkanlah haknya (zakatnya) pada hari memetik atau menuainya.”

(Surah al-An’am: 141)

Firman Allah SWT yang seterusnya:

أَنفِقُوا مِن طَيِّبَاتِ مَا كَسَبْتُمْ وَمِمَّا أَخْرَجْنَا لَكُم مِّنَ الْأَرْضِ ۖ

Maksudnya:Wahai orang-orang yang beriman! Belanjakanlah (pada jalan Allah) sebahagian dari hasil usaha kamu yang baik-baik, dan sebahagian dari apa yang Kami keluarkan dari bumi untuk kamu.”

(Surah al-Baqarah: 267)

Sementara dalil hadith, daripada `Attab bin Asid R.A, katanya:

أَمَرَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ أَنْ يُخْرَصَ الْعِنَبُ كَمَا يُخْرَصُ النَّخْلُ، وَتُؤْخَذُ زَكَاتُهُ زَبِيبًا، كَمَا تُؤْخَذُ زَكَاةُ النَّخْلِ تَمْرًا

Maksudnya:Rasulullah SAW meminta anggur segar (العنب) dianggarkan kadarnya sebagaimana dianggarkan tamar (النخل). Oleh itu, zakat anggur dikeluarkan setelah ia kering (الزبيب) dan zakat kurma (النخل) dikeluarkan setelah ia kering (التمر).”

Riwayat Abu Dawud (1603) dan al-Tirmizi (644)

Hadith seterusnya, daripada Abu Musa al-Asy‘ari dan Mu’az bin Jabal R.Anhuma ketika mereka diutuskan ke Yaman untuk mengajar penduduk di situ tentang agama, Nabi SAW bersabda:

لاَ تَأْخُذُوا الصَّدَقَةَ إِلاَّ مِنْ هَذِهِ الأَرْبَعَةِ: اَلشَّعِيْرِ وَالْحِنْطَةِ وَالزَّبِيْبِ وَالتَّمْرِ

Maksudnya: “Jangan kamu mengambil zakat selain daripada empat jenis tumbuhan, iaitu barli, gandum, kismis dan tamar.”

Riwayat al-Hakim (1409)

Seterusnya, hadith daripada Mu’az R.A, Rasulullah SAW bersabda:

وَأَمَّا الْقِثَاءُ وَالْبِطِّيْخُ وَالرُّمَّانُ وَالْقَضْبُ فَقَدْ عَفَا عَنْهُ رَسُوْلُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ

Maksudnya:Adapun mentimun, tembikai, buah delima dan buah-buahan segar yang boleh terus dimakan telah dikecualikan oleh Rasulullah SAW daripada zakat.”

Riwayat al-Hakim (1/ 401)

Sehubungan itu, gandum dan barli diqiaskan kepada semua makanan asasi kerana ia menjadi keperluan hidup. Oleh itu, ia wajib dikeluarkan zakat kepada orang yang memerlukan dan berhajat kepadanya.

Keempat: Barang Perniagaan

Maksud perniagaan ialah bertukar ganti barangan untuk mendapatkan keuntungan. Ia tidak terhad kepada harta benda tertentu sahaja. Sementara maksud barangan pula adalah barang-barang yang ditukar ganti untuk tujuan keuntungan.

Antara dalil bahawa wajibnya zakat barang perniagaan ialah, firman Allah SWT:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا أَنفِقُوا مِن طَيِّبَاتِ مَا كَسَبْتُمْ

Maksudnya: Wahai orang-orang yang beriman! Belanjakanlah (pada jalan Allah) sebahagian dari hasil usaha kamu yang baik-baik.[2]

(Surah al-Baqarah: 267)

Mujahid berkata: “Ayat tersebut adalah berkaitan hukum zakat perniagaan.”

Dan daripada hadith, Rasulullah SAW bersabda:

فِي الإِبِلِ صَدَقَتُهَا، وَفِي الْبَقَرِ صَدَقَتُهَا، وَفِي الْغَنَمِ صَدَقَتُهَا، وَفِي الْبَقَرِ صَدَقَتُهَا، وَفِي الْبَرِّ صَدَقَتُهاَ

Maksudnya:Bagi unta, lembu, kambing dan pakaian (untuk dijual) ada zakatnya.”

Riwayat al-Hakim dalam al-Mustadrak (1/388)

Hadith seterusnya, daripada Samurah bin Jundub RA, katanya:

فَإِنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ كَانَ يَأْمُرُنَا أَنْ نُخْرِجَ الصَّدَقَةَ مِنَ الَّذِي نُعِدُّ لِلْبَيْعِ

Maksudnya:Nabi SAW menyuruh kami mengeluarkan zakat barangan yang kami sediakan untuk diniagakan.”

Riwayat Abu Dawud (1562)

Barang yang dimiliki tidak dikatakan barang perniagaan yang wajib zakat melainkan dua syarat:

  1. Pemilikan harta itu hendaklah dengan akad tukar ganti. Contohnya, seperti jual beli, sewa-menyewa, mas kahwin dan sebagainya. Jika pemilikan tersebut kerana warisan, wasiat atau hibah, maka ia tidak dikira sebagai barang perniagaan.
  2. Ketika memiliki harta tersebut, pemiliknya hendaklah berniat meniagakannya, dan niat tersebut hendaklah berterusan. Jika tidak berbuat demikian, harta tersebut tidak dikatakan barang perniagaan walaupun dia berniat selepasnya. Jika dia berniat untuk meniagakan barang tersebut semasa membelinya, kemudian berniat pula menyimpannya tanpa diniagakan, maka barangan itu tidak dikira barang perniagaan dan tidak wajib zakat.

Kelima: Harta Galian (المعدن) dan Harta Purba (الركاز)

Harta galian dan harta purba bermaksud emas dan perak yang dikeluarkan dari bumi. Emas dan perak yang dikeluarkan dan dibersihkan daripada benda-benda yang melekat dengannya dinamakan Ma’dan. Sementara, emas dan perak yang tertanam di bumi sebelum kedatangan Islam dinamakan Rikaz.

Harta yang terbukti tertanam pada zaman Islam dikategorikan harta hilang. Hukum khusus tentangnya boleh dilihat dalam bab harta terjumpa (اللقطة). Ini berdasarkan hadith:

أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ أَخَذَ مِنَ الْمَعَادِنِ الْقَبَلَيَّةِ الصَّدَقَةَ

Maksudnya:Nabi SAW mengambil zakat galian di al-Qabaliyah.”

Riwayat al-Baihaqi (7887)

Al-Qabaliyah adalah sebuah kampung terletak di antara Makkah dan Madinah yang bernama al-Furu’.

Imam al-Nawawi berkata: “Ashab kami berkata, bahawa ulama’ bersepakat menghukumkan bahawa Ma’dan wajib dikenakan zakat.”

Hadith seterusnya daripada Abu Hurairah RA, Rasulullah SAW bersabda:

وَفِي الرِّكَازِ الْخُمُسُ

Maksudnya:Pada harta Rikaz zakatnya 1/5.”

Riwayat al-Bukhari (1428) dan Muslim (1710)

Rikaz dan Ma’dan tidak lain daripada emas dan perak. Namun, kedua-duanya tidak sama dengan harta zakat yang lain. Ini kerana kedua-duanya mempunyai hukum khas sama ada tentang syarat haul atau nisbah peratus yang wajib dikeluarkan.

Wallahu a’lam

Bertarikh: 28 Mac 2022 bersamaan 25 Syaaban 1443H

[1] Al-Maraghi berkata: Setiap orang yang menyimpan emas dan perak, tetapi tidak mengeluarkan hak-hak yang wajib daripada kedua-duanya, sama ada dia dari kalangan para pendeta atau orang alim atau kaum Muslimin, hendaklah diberitahu kepada mereka, iaitu mereka akan menerima azab yang sangat pedih. Perkara ini diperkuatkan oleh sebuah riwayat, iaitu Ibn Wahab, aku menemui Abu Zar di Rabzah, sebuah tempat di antara Makkah dan Madinah, lalu bertanya: “Hai Abu Zar! Apakah yang mendorong kamu untuk singgah di negeri ini?” Beliau menjawab: “Aku pernah berada di Syam dan membaca ayat:

وَالَّذِينَ يَكْنِزُونَ الذَّهَبَ وَالْفِضَّةَ

Maksudnya: Dan (ingatlah) orang-orang yang menyimpan emas dan perak.

Mu’awiyah berpendapat: Ayat ini diturunkan hanya kepada ahli kitab yang berkaitan antara kita dan mereka, iaitu perkara ini menjadikan aku dan Mu’awiyah saling benci-membenci. Kemudian, Uthman RA mengirim surat supaya aku datang menghadapnya. Ketika tiba di Madinah, orang berpaling daripadaku, seolah-olah mereka belum pernah melihatku. Perkara itu terus aku adukan kepada Uthman RA dan beliau menyuruhku supaya berada berhampiran dengannya, lalu beliau berkata: “Demi Allah SWT, sesungguhnya aku tidak pernah meninggalkan apa yang pernah aku perkatakan.”

[2] Ibn al-Arabi dalam Ahkam al-Quran berkata: Para ulama’ kami mengatakan:   ما كَسَبْتُم (hasil usaha kamu) bererti hasil perniagaan. Dan firman-Nya lagi:            وَمِمَّا أَخْرَجنَا لَكُم مِنَ الأَرضِ (dan sebahagian daripada apa yang Kami keluarkan dari bumi untuk kamu) bererti hasil pertanian. Sebagai penjelasannya, perkataan اكتساب terbahagi kepada dua bahagian: Antaranya ialah usaha yang diperolehi daripada perut bumi, iaitu tumbuh-tumbuhan dan antaranya ialah yang diperoleh hasil bekerja di atas bumi, seperti perniagaan dan harta rampasan di negara musuh serta memburu.

Oleh itu, Allah SWT memerintahkan orang yang kaya supaya menafkahkan kepada orang fakir miskin hasil yang Allah SWT kurniakan kepada mereka dengan mengikut cara yang dilakukan oleh Rasulullah SAW.